10.9.08

Η ΔΕΘ , η αντιπληροφόρηση και τα κεντρικά επικοινωνιακού χαρακτήρα

Όπως όλοι -όσοι διαβάζετε και όσοι γράφουμε σε αυτή την έκδοση τουλάχιστον- γνωρίζουμε , το ουσιαστικότερο μέσο αντιπληροφόρησης στην χώρα στην οποία κατοικούμε είναι το ιντυμίντια Αθήνας. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε είτε συνειρμικά είτε άμεσα να συνδιάσουμε κάποια γεγονότα προκειμένου να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με την αντιπληροφόρηση , την αντικειμενικότητα της και τον τρόπο λειτουργίας του ιντυμίντια.

Τα πρόσφατα γεγονότα που έχουν αποκρυφθεί ή έχουν προβληθεί αντιστρόφως από τα κοινά ΜΜΕ είναι : Η σύλληψη του ληστή Β. Παλαιοκώστα και συντρόφων ως συνεργούς του καθώς και τα γεγονότα της ΔΕΘ.
Σύμφωνα λοιπόν με την κοινή λογική το ιντυμίντια είναι ένα μέσο που προσπαθεί να παρουσιάσει μία εναλλακτική πλευρά των γεγονότων [προσπαθώντας να αναδείξει τον ελευθεριακό τους χαρακτήρα] . Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το ιντυμίντια , λογικά , θα έπρεπε να προβάλει (ή να παρουσιάσει καλύτερα) το ουσιαστικό πρόσωπο του ληστή του συστήματος Β. Παλαιοκώστα ή να παρουσιάσει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις πορείες της ΔΕΘ χωρίς να επαναλαμβάνει κλισέ των μέσων μαζικής αποβλάκωσης .

ΔΕΘ: αμφιβολίες για τη χρονολογία και οι συλληφθέντες που ξεχάστηκαν!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ανάποδα. Εισερχόμενοι στον διαδικτυακό χώρο του ιντυμίντια , στην πρώτη σελίδα βλέπουμε τα λεγόμενα "κεντρικά" , τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα τρέχοντα θέματα. Όπως είναι λογικό λοιπόν , υπάρχει "κεντρικό" που αφορά τη ΔΕΘ. Διαβάζοντας λίγο το κεντρικό έφτασα σε σημείο να κοιτάξω την ημερομηνία του υπολογιστή μιας και δεν βλέπουμε καμία αναφορά στη φετινή ΔΕΘ και στα γεγονότα της 6ης Σεπτέμβρη , αντίθετα γίνεται αναφορά στα περσινά γεγονότα. Παράλληλα στην πολιτική δημοσίευσης του μέσου διαβάζουμε ότι μεταξύ άλλων κρύβονται και οι δημοσιεύσεις που:

* Είναι εμφανώς ψευδείς, παραπλανητικές ή συκοφαντικές

Σαν χώρος αντιπληροφόρησης και διαδραστικής ενημέρωσης δεν είναι δυνατόν να συντηρούμε και να διαδίδουμε παραπλανητικές, ψευδείς, συκοφαντικές ή κατασκευασμένες ειδήσεις.

Ενώ στα τοπικά νέα τα ψεύδη δίνουν και παίρνουν με μέλη "αναρχικών" κινήσεων να κατηγορούν συντρόφους για τη δράση τους και να αμφιβάλλουν για την πολιτική τους ταυτότητα. Παράλληλα , εάν και έχουν δημοσιευθεί 3-4 αναλύσεις και σχολιασμοί των γεγονότων της ΔΕΘ καμία δεν έχει μπει στο κεντρικό . Όπως επίσης εάν και έχει ζητηθεί , δεν δημοσιεύθηκε ποτέ το κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του Σαββάτου.

Ένα κεντρικό που δεν έγινε ποτέ !

Δεν είναι όμως το μόνο γεγονός που έχει κρυφτεί από τα κεντρικά. Θυμόμαστε όλοι την υπόθεση της σύλληψης του σ. Βαγγέλη Μποτζατζή και την δίωξη άλλων τριών συντρόφων , καθώς και την υπόθεση Τσουραπά-Κοντορεβυθάκη . Όλοι αυτοί είναι σύντροφοι και οι υποθέσεις τους έγιναν κεντρικό στο Ιντυμίντια . Μήπως όμως η Σ.Ο. του ιντυμίντια κάνει διακρίσεις στους συντρόφους ή φοβάται να ασχοληθεί με λεπτά ζητήματα ; Δεν υπάρχει κεντρικό για την υπόθεση του Παλαιοκώστα και των δύο συντρόφων μας. Μήπως αυτοί οι σύντροφοι ξεπέρασαν κατά πολύ τα εσκαμμένα που ορίζει η Σ.Ο. σχετικά με την αποδοχή των επαναστατικών πράξεων; Κατά την ταπεινή μας και συντροφική πάντα άποψη θεωρούμε τον τρόπο δράσης της Σ.Ο. λανθασμένο και όχι τον τρόπο δράσης των συντρόφων μας.

Ένα κεντρικό που δεν θα έπρεπε να γίνει...!

Και σαν να μην έφτανε αυτό .. αμέσως μετά τη ΔΕΘ ακολουθεί ένα ακόμη τρισάθλιο κεντρικό , όχι αυτή τη φορά λόγο έλλειψης πληροφοριών όμως.. η ίδια του η ύπαρξη είναι εντελώς αμφιλεγόμενη (όπως και το γεγονός στο οποίο αναφέρεται) : Το σπάσιμο του αποκλεισμού της γάζας από την Free Gaza Movement

Όπως πληροφορηθήκαμε επισκεπτόμενοι τη σχετική ιστοσελίδα, η Free Gaza Movement είναι (συνοπτικά) μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με έδρα την Καλιφόρνια, και η μόνη διοργανώτρια της αποστολής. Το εγχείρημα στοίχισε 550.000 δολάρια, καλύφθηκε από την πλειονότητα των καθεστωτικών μέσων ενημέρωσης και μετέφερε βουλευτές, πολιτικούς, υψηλά ιστάμενους, επιχειρηματίες, στρατιώτες του... πολέμου του Κόλπου, ρωμαιοκαθολικές... μοναχές (όλοι αυτοί μάλιστα έτυχαν «πριγκηπικών» υποδοχών από τους κατά τόπους φορείς), αλλά ούτε ΕΝΑ ψίχουλο τρόφιμα ούτε ΕΝΑ σωληνάριο φάρμακα για τη δοκιμαζόμενη Γάζα...

Το θέμα βέβαια προκάλεσε και διαμάχες στα εσωτερικά της Σ.Ο. [δεν μπορεί πια όλοι να είναι τόσο κατευθυνόμενοι ] . Βλέπουμε λοιπόν στο θέμα που ανοίχτηκε στο φόρουμ του ιντυμίντια σχετικά με το συγκεκριμένο κεντρικό κάποιο μέλος της ομάδας να αντιδρά , και τελικά κάποια (ή κάποιο.. απλά δεν θέλω να γίνομαι τόσο κακός) μέλη της ομάδας να αποφασίζουν μόνα τους για το κεντρικό , υποστηρίζοντας ότι "οι αντιδρώντες πλέον εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους".

Τελικά το κεντρικό έγινε και κάποιοι ικανοποιήθηκαν. Ποιοι όμως;

ΔΕΘ 2008: Επειδή δεν είμαστε ικανοποιημένοι ούτε καν απ' τα "δικά μας" μέσα.


Κ
άλεσμα για ανεξάρτητη συγκέντρωση και πορεία απ' την καμάρα το Σάββατο 06/09 στις 18.00 . Όλες οι γνωστές φάτσες ήταν εκεί. Από την Α.Κ. μέχρι το ΚΚΕ Μ-Λ . Η Α.Κ. με τη συλλογικότητα "πολίτες κατά του λιθάνθρακα" αποφασίζουν να πορευτούν μόνοι τους - χωρίς να διατυπώσουν βέβαια τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή τους την απόφαση- μάλλον όμως ενοχλήθηκαν πολύ από την ύπαρξη κι άλλων αναρχικών στην συγκέντρωση (ναι και οι αλφακαπίτες αναρχικοί είναι , μην μπερδεύεστε ) . Ξεκινώντας περίπου στις 6.40 μας άδειασαν τη γωνιά ενώ κανένα τέταρτο αργότερα ξεκίνησε και ο κύριος πυρήνας της ανεξάρτητης πορείας. Με ένα black block να χει δημιουργηθεί πίσω από το πανό της Ε.Σ.Ε. . Από την έναρξη κιόλας της πορείας δεν φάνηκε κανένας μπάτσος , παράλληλα πραγματοποιήθηκε επίθεση σε διάφορους καπιταλιστικούς στόχους και τράπεζες (λεϋλασίες καταστημάτων έσπευσαν να πουν ορισμένοι μεγαλοαναρχικοί του ιντυμίντια) . Στο ύψος της Τσιμισκή εμφανίζονται ΜΑΤάδες οι οποίοι μας την πέσαν με δακρυγόνα και κροτίδες ενώ ορισμένοι μάζεψαν αρκετές γκλοπιές . Μέσα στον πανικό και δεχόμενοι την αρνητική διάθεση ορισμένων μπλοκ που συμμετείχαν στην πορεία διαλυόμαστε στα στενά. Στην Ιπποδρομίου συλλαμβάνονται 13 σύντροφοι οι οποίοι οδηγούνται στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Συνεχίζεται ένα είδος κλεφτοπόλεμου όταν ταυτόχρονα η Α.Κ. παίζει συμβολικά παλουκιές με τα ΚΝΑΤ για περίπου 1 λεπτό (αρκετός χρόνος για να γίνει πρώτο θέμα στα μέσα "μας" ) . 200 περίπου συμμετέχοντες στο black block καταλήγουν στην Καμάρα από την οποία εκείνη τη στιγμή διέρχεται πορευόμενο μπλοκ ένστολων μπάτσων . Οι μπάτσοι δεν γλυτώνουν το πέσιμο και τρων αρκετές πέτρες . Οπισθοχωρούν για λίγο και επιστρέφουν με αρκετούς ΜΑΤάδες γεγονός που ανάγκασε τους συντρόφους να τρέξουν στα στενά πάνω απ' τη Ρότοντα (τουλάχιστον μέχρι εκεί φτάσαν μπάτσοι) ενώ κατασκεύασαν πρόχειρα οδοφράγματα για να ξεφύγουν από τους διώκτες τους. Οι ασφαλίτες γυρόφερναν όλο το βράδυ στο κένρο , στα πανεπιστήμια και στην Άνω Πόλη και πραγματοποιήθηκαν αρκετές εξακριβώσεις και έλεγχοι . Τα γεγονότα τελείωσαν εκεί , ή τουλάχιστον εκεί τελείωσαν τα γεγονότα που θα αφορούσαν οποιονδήποτε απέχει από τέτοιου είδους δράσεις.. ο πόλεμος συνεχίζεται.
Α! οι συλληφθέντες είναι ελεύθεροι , ενώ το δικαστήριο τους πήρε αναβολή για τις 19/09 αλληλεγγύη σε όλους τους. Λευτεριά σε όλους μας..


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τσάμπα παραπονιέσαιδημοσιεύτηκε σήμερα από anonymous
κρίμα

Τσαμπα παραπονιέσαι, άσε που τα έχεις μπερδέψει και λιγο...

Η σύλληψη Παλαιοκώστα αφορά τα αστικά ΜΜΕ, και όχι ένα σαιτ αντιπληροφόρησης, ο Παλαιοκώστας ποτε δεν είπε ότι είναι κοινωνικός αγωνιστής, αν ο Παλαιοκώστας γινόταν κεντρικό το athens θα είχε να επιδείξει άλλο ένα αμφιλεγόμενο κεντρικό σαν αυτό της free gaza, για αλλους λόγους βέβαια, αφού θα υιοθετούσε και θα ενίσχυε την αποψη ότι οι ποινικές πράξεις για τις οποίες συνελληφθηκαν όσοι συνελληφθηκαν αφορουν τον α/α χώρο ή είναι πράξεις κοινωνικού αγώνα, κάτι που και οι ίδιοι οι συλληφθέντες δεν απέδωσαν στις πράξεις τους.

Το σαιτ λοιπόν είνα σαιτ εναλλακτικής δημοσιογραφίας και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης στα πλαίσια που ορίζονται απο τα ιδια τα αστικά ΜΜΕ, γιατί είναι έτσι , ρώτα τους διαχειριστές-ιδιοκτήτες του....

Με δεδομένο ότι τους έχουν κάτσει καποιες αποκλειστικότητες και καποια κεντρικά είτε απο συλλήψεις, είτε από δράσεις κλπ χρησιμοποιουν το δήθεν χαρακτήρα αντιπληροφόρησης και λειτουργουν όπως και τα αστικά ΜΜΕ ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης, δεν είναι τυχαίο ότι πολλές συλλογικότητες και άτομα απο τον α/α χώρο δηλώνουν ότι δεν θέλουν να αναφέρονται στο athens.indymedia. Ετσι λοιπον στο σαιτ παιζουν μπαλλα οι χουλιγκανισμοί τύπου τους καψανε -μας καψανε ως η μόνη "αναρχική" δράση, η αριστερίλα του φόρουμ και οι φιλελευθεροι θαμώνες του φόρουμ...Αυτοί όλοι αυξάνουν την επισκεψιμότητα, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους διαχειριστές -ιδιοκτήτες...και παράλληλα διαμορφωνουν παραπληροφορώντας και τη κοινή γνώμη, αν πχ μπεις στο athens.indymedia ή δεις τηλεόραση ή αποψη που θα αποκομίσεις για τους α/α θα είναι ακριβώς η ίδια, δηλαδή αρνητική...

Και φυσικά μη περιμένεις να δεις τη περιγραφή των γεγονότων που έχεις κανει για τη ΔΕΘ να αναρτάται...είναι μια αλλη οπτική απο τα μέσα αφού ήσουν εκεί , αλλα το athens συμπλέει στη παραπληροφόρηση με τα αστικά ΜΜΕ

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΦΙΛΟ:

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙΣ ΑΦΟΥ ΜΑΘΕΙΣ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΔΕΡΦΟΙ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Ο Π. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ.
ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ/ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΦΙΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΡΕΥ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ...

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΕΣΙΑ...